Benzine reuk

Het is lang geleden, misschien wel 60 jaren, maar ik kan het me nog herinneren hoe het geloof rook. De pastoor bijvoorbeeld rook naar naar bloedworst en sigarenrook en ik vond dat die rook stonk. Mijn vader rookte shag en dat prikkelde alleen in mijn ogen als ik hem vroeg kringetjes te blazen.
Soms rook het in de kerk lekker, als je er vroeg moest zijn en er al wat kaarsen brandden. Soms was dat voor een begrafenis, doodgaan was toen nog ver weg en een rotkwaal van oude mensen. Kuch ... een heel leven loop je de lappen onder de schoenen vandaan om ergens bij te zijn en als je oud wordt wil je er niet bij zijn.
Soms rook het vies in de kerk. Als het er vol zat met mensen die door de regen gekomen waren en waarvan de vuile was dan door de geestelijkheid aan de lijn gehangen werd. Dat deden ze met halvolle en volle aflaten. Was net de markt. Je moest er vlug bij zijn, anders zat je voor de eeuwigheid in de verdoemenis.
Nadat de schrik er tijdens de preek flink ingedonderd was kon je troost putten door flink in het zakje met het belletje te doneren. Het belletje hoorde bij een bedwelmende geur. Zodra het begon te rinkelen werd op het altaar een soort open haard gestookt. Vreselijk wat dat stonk in een kerk waar het zuurstofgehalte al flink teruggelopen was.
Eigenlijk kon ik het niet verdragen, maar terwille van de zondagsplicht riskeerde ik een vroegtijdige dood. Ter afleiding las ik in een gegeven kerkboek dat verdachte zaligen soms in de geur van heiligheid sterven. Stelde me voor dat het een soort eau de cologne moest zijn, want toen mijn oma gestorven was werd de kamer waar ze opgebaard lag ook met dat reukwater besprenkeld. Ik vond mijn oma heilig en geloof dat nu nog, hoewel ik niet gelovig ben. Sommige dingen moet je niet hoeven uit te leggen.
Ik kwam ooit in de sacristie omdat mijn neefje misdienaar was. We zouden samen op woensdagmiddag stiekem wijn gaan slempen. Hij had een slokkie aan de kant gezet. Ik vond dat het er erg muf rook. Weet ook nog hoe de miswijn smaakte. Naar engelenpis zei mijn neefje.
We kregen een nieuwe kapelaan en die rook naar benzine! Had een Solex gekregen als afscheidscadeau van zijn zeer beminde vorige parochianen. Ik denk dat hij veel moest sleutelen en prees me erg gelukkig als hij tijdens de godsdienstles op mijn schoolbank kwam zitten. Benzinelucht was toen nog heel gezond.
Toen ik vele jaren later een Italiaanse scooter had, zorgde ik altijd dat ik naar BP-benzine rook. Naderhand hebben de Hells Angels dat odeurtje ook ontdekt.
Gek, nu ik er zovele jaren later over terugdenk, benzine is een geweldige energiedrager. Waarom zegenen ze in de kerk niet met benzine? Zouden er best wel opnieuw vurige tongen kunnen verschijnen.
(C)

FvdB

okt. 2005


mailbus van Frants

terug naar klets