Hemels gebleer

Ik dacht dat ik hemelse muziek had gehoord en keek bedeesd om me heen. Zou het dan toch waar zijn, ofschoon ik er nooit in geloofd had? Zou er toch een hemel met bijbehorende inventaris enzovoorts bestaan? Engelen met harpjes en klaroenen die ik zo juist had horen bazuinen. Goeie God ... mijn lief was er ook al, zat in nevelen gehuld een boek te lezen ... en god mag me makrele, zelfs onze boxer zag ik door een hemelse nevelsluier. Shit, hoewel ik vanmorgen laat was opgestaan werd ik vanmiddag vroeg op de bank wakker. Het vallende bladeren syndroom.
Ik heb het ieder jaar, moet er aan wennen dat de zon op vakantie is en het bladeren blazen aan de herfst en ons laat. Als ik nu een beer was zou ik al lekker in de winterslaap zijn en me straks in mei afvragen, wie het toch is die al die blaadjes weer aan de bomen geplakt heeft. Ik vind dat een logische gedachtengang voor een ouwe beer. Maar ik dwaal af met mijn gebleer.
De hemelse muziek die ik hoorde kwam uit een kerk, de engel die zong was een blonde sopraan, de bazuin was een hoorn, het geheel vanmiddag was een herhaling van lang geleden, las ik in de ondertiteling, een gedigitaliseerd huwelijk op de TV, onze laatste prins was aan de vrouw gebracht, de Hilversumse kosteres Maartje van Weegen legde het allemaal simpel voor Jan met de korte achternaam uit.
Samen met dat mens wakker worden is heel erg. Ze praat alsof ze alles weet en ik weet zeker dat ze niks van mij weet. Ze is namelijk een royaltywatcher, dat is een betere soort roddeltante. Fijne mensen die over andere mensen kletsen, zeggen dat het geen roddel is maar journalistiek en er nog voor betaald worden ook. Kuch ...
Er zaten een hele hoop kakkies in de kerk, zag ik. Bekenden van mij, maar ik niet van hen. Hun kennis van mij is niet toereikend. Pieter met de grote gehoorgangen, de bijbehorende dames met de kolder hoeden. Zouden ze zich schamen voor hun getoept kapsel? Waarom proberen ze dan geen andere kapper? Niemand met een MTV petje? Iedereen met een stropdas? Niemand met een open kraag? Geen stoere jongens of ferme knapen in de kerk, komen die dan misschien ook niet in de hemel? Bij het een hoort het ander, ik hoor er niet bij, hoef ook niet in de hemel, dacht ik. De hemel is voor een bepaalde kliek.
Wachtte met spanning op het moment dat iemand ging collecteren. Dat is in dit land immers een folklore, net als zaklopen op koninginnedag. En gegeven het feit dat daar een heel kapitaalkrachtig zooitje bij elkaar zat zou er een mooie opbrengst zijn. Was nieuwsgierig wat Jan Peter en de majesteit zouden offeren. Onder de honderd euro zou ik met zo'n baantje me de ogen uit de kop schamen.
Denk je, de collecte werd overgeslagen. De duivel scheet weer eens op de grote hoop. Laatst was ik op de begrafenis van een arme pensioentrekker en voor de dienst een kwartier aan de gang was waren ze al twee keren met een schaal langs gekomen. Als je ouder wordt en er vallen links en rechts wat gaten om je heen moet je daar in je begroting mee rekening houden.
Zucht, het rijk van de rijken is tot aan de hemel rijkelijk geplaveid.
(C)

FvdB

okt. 2005


mailbus van Frants

terug naar klets