Senioren

In de oude tijden had je ouden van dagen, ook wel bejaarden genoemd. Dat waren zielige figuren, zeg! Kwam je ze op straat tegen wisten ze niet of ze kwamen of gingen en soms lieten ze het zelfs lopen. Tegenwoordig is dat allemaal veel beter geregeld. Nu heb je seniors en dat hep ontegenzeggelijke voordelen. Had een senior vroeger, voor hij senior werd, maar één ding in zijn kop; nu hij senior is heeft hij niks meer aan zijn kop en dat niks kan hij bovendien ook nog gerust vergeten.
Mijn vriend Hayke vertelde me van zijn pa. Dat is een uitzondering. Die is al 90 en doet het nog. Hij verdraait zijn ogen en maakt dan rare geluiden. Ma van Hayke vraagt heel bezorgd wat pa mankeert. Je weet maar nooit met zo'n oude snoepert. ”Ik weet het ook niet,” klaagde de pa: ”Ik weet niet of ik ga of kom.”
De vrouw van Hayke is ook gegaan, tenminste voorlopig. ”Die komt altijd terug,” zegt Hayke. ”Rampen herhalen zich, kijk maar naar Amerika. Eerst kwam Katherina, daarna Rita en nu Wilma. Ze is gegaan om een blouse,” zei Hayke. ”Ik maakte haar een welgemeend compliment om de nieuwe blouse, die ze droeg.” ”Heb ik gisteren bij jou in de auto gevonden, zei ze,” en vertrok.
De ma van Hayke was laatst nog voor onderzoek bij de dokter. Die dacht zich een grapje te kunnen permitteren en zegt: ”Gefeliciteerd moedertje ... , alles is in orde, kom over een half jaartje terug en dan kijken we nog eens naar je buik.” De mem (dat zeggen ze hier tegen een oudere dame) grijpt boos haar handy en belt Hayke's pa op.”Smeerlap,” roept ze: ”Ik ben in verwachting!”
”Pardon?” vraagt Hayke's pa. ”Met wie spreek ik?”
We hebben vandaag forel gegeten. Hebben we eerst zelf gevangen. Stelt niks voor. We gaan eerst naar de kroeg en warmen ons op met een koud drankje. Als je koud gaat vissen vangen is er niks aan. Goed opgewarmd gaan we dan naar Sjange (andere tapperij), onder in de haven en roepen: ”Gooi een paar vissen over de toonbank.”
Er gaat niks boven zelf gevangen vis, alhoewel ik twee keren mis sloeg. Maar een goed gebraden mis-vis smaakt zelfs lekkerder dan een aangebrande heb-beet.
(C)

FvdB

okt. 2005


mailbus van Frants

terug naar klets