Onze politie

De Nederlanders houden niet langer de vinger op de knip en het aantal omkopingen neemt kolossaal toe, lees ik in de krant. Dat is goed nieuws, men durft weer te investeren in risicovolle ondernemingen. De Hollandse koopmansgeest uit de tijd van de VOC. Zilvervloot, slavenhandel, bellefleurtjes van Piet Hein, je weet wel. Alles waarin een klein land groot kan zijn. Gelukkig is de geschiedenisles afgeschaft, want hoe zou ik het desgevraagd, aan mijn kleinkind uitleggen?
Deed vanmorgen nog een blijde constatering waaruit blijkt dat het met de NV Holland weer goed gaat. Eens per week rijden er een stel stadswachten door de wijk. Tenminste als het goed weer is, dwz. het niet te warm of te koud en droog is, de straten goed berijdbaar zijn, het geen vakantie is enz. Normaal rijden die meisjes/jongens op leuke bromdingetjes. Zo mooi zelfs dat ik vaker jaloers was. Godju, denk je vanmorgen? Twee man op stevige, nieuwe, ouderwetse omafietsen. !
Ik dacht eerst aan een undercoveractie van ons politiekorps. Er moet meer blauw op straat, maar dat hoeft niet meteen op te vallen want als het weer uitvalt valt dat des te meer op. Toen dacht ik van verbazing een tijdje niks en toen ik wilde vragen of de benzine misschien op was, waren ze al verdwenen. Dat was natuurlijk een geluk, want als je intelligente vragen stelt in deze rare tijden wordt dat vaak als een belediging opgevat. Ook kleine, corpulente stadswachten kunnen lange tenen hebben.
Enne henne, als ze op dienstfietsen rijden zijn het ambtenaren in funktie, hebben een direct-linkje met de pliesie en als je een ambtenaar in funktie op zijn plasapparaatje trapt heb je in het huidige zero-tolerance beleid zo een taakstraf aan je broek.
Ik zag me al met afgrijzen in mijn verbeelding ook op zo'n omafiets door het dorp rijden. Dan gaat natuurlijk iedereen me naroepen en ga ik steigeren en voor de week om is rijdt heel Oud Stein op zo'n mussenkwellert.
Je kunt me veel wijsmaken en ik geloof ook best veel, maar je kunt me niet overtuigen dat rondjes rijden op omafietsen goed voor de economie is. Vroeger zei men dat mensen moesten werken om ze van de straat te houden.
Als je nu mensen de straat op stuurt om ze aan het werk te houden ... dan vat ik het even niet meer en ga daarom nu maar een pint vatten en wachten tot de stadswachten ons dorp uitfietsen.
(C)

FvdB

okt. 2006


mailbus van Frants

terug naar klets