Kletsende eikels

Ik ken mensen die met hun eigen praten. Moet kunnen, vind ik. Overigens, ik praat niet tegen of met me zelf. Ik ben helaas een slechte luisteraar en als ik al iets hoor, gaat het met toch bij het andere oor weer uit. In de loop der jaren heb ik mij een selectief gehoor aangemeten en ben er best tevreden mee.
Ik ken ook mensen die in hun slaap praten. Als je ooit in het leger was weet je dat de helft van de mannen 's nachts met hun moeder praten. Ik praat niet in mijn slaap omdat ik snurk. Om mijn gesnurk in toom te houden slaap ik de laatste twintig jaren op mijn buik. Met je gezicht in het kussen kun je geen domme dingen zeggen. Ik hoop dat je zulke logische redeneringen kunt begrijpen.
Ik ken mensen, die tegen dieren praten. Doe ik ook, ik praat met mijn honden. Jaag de poes van de buurvrouw weg. Spreek mijn krielen 's morgens met ”dames” aan. En verdomd als het niet waar, met beesten kun je goed communiceren. Luck, mijn boxer, geeft me zelfs een hand als ik hem wat hard berisp en de kater van de buurvrouw klaagt katerig als ik hem in de boom in jaag. Gewoon om het simpele feit dat er geen kast in de tuin staat.
Er zijn mensen die maar wat zeggen en zeggen dan dat je ook tegen bloemen kunt praten. Vraag me af wat je tegen een bloem die 's nachts in Israël is gesnoeid en 's morgens hier in de winkel in de aanbieding staat, moet zeggen. ”Shalom”, lijkt me niet gepast. Een kaartje bij een bloemetje vind ik een vorm van oplichting, want het kattebelletje kost soms bijna evenveel als het boeketje en je moet het zelf schrijven als je met de mond vol tanden staat, figuurlijk gesproken dan.
Ja, en dan heb je nog vrije figuren die tegen bomen praten. Het zijn er veel meer dan je denkt. Zing je zelf niet met kerstmis ”Oh denneboom, oh denneboom ...” zelfs nog voordat de glühwein is afgekoeld ? Moet allemaal kunnen vind ik. Iemand die in het voorbijgaan tegen een stilstaande boom klets, doet niks verkeerd. Een beetje raar vind ik het als iemand zegt dat hij het bos in gaat om zijn verhaal kwijt te kunnen. Kun je ook thuis op de wc.
Als je als bomenaanspreker van eenvoudige komaf komt, kom je niet ver. Een receptje voor een geruststellend middeltje, misschien een verwijzing naar de A.A. als je naar aceton geurt. In ieder geval zul je de krant of het journaal van 8 uur niet halen.
Ik begin dus te vermoeden dat je afkomst meetelt als je iets zegt. Maak niet uit wat er gezegd wordt, als een bekend persoon iets zegt kan onzin door de media in zin veranderen. Toen Boesj een paar jaren geleden zei, dat Saddam massa vernietigingswapens had waren er maar een paar mensen die zin hadden om te vertellen dat het onzin was. Gewoon omdat ze wisten dat Boesj zelfs niet luistert als hij wakker is.
En zie, plots komt een zekere mevrouw van Lippe met de mededeling dat de brave Sjors van Amerika met de boze Osama bin Dinges moet gaan praten over wat vervelende dingen in ons leven.
Had ze dat van de bomen gehoord? Had een boom zijn mond voorbij gepraat? Ik geloof er niks van, iedere boom weet immers dat het slecht bomen is met die beide jongens. Beide jongens zijn namelijk overtuigd door hun geloof in hun gelijk. Daar kun je als boom niet tegen eikelen.
(C)

FvdB

sept. 2005


mailbus van Frants

terug naar klets