Muis drijver

Ik heb geen verstand van politiek, weinig van vrouwen en veel van computers, dacht ik. Dat betwijfel ik nu ook. Ook mijn computers stichten verwarring, het lijken wel ... ik durf het niet te schrijven. Ik heb meerdere computers, niet om op te scheppen maar om samen te werken. De een moet wat voor de ander doen en die noemt zich, server. De andere gast knapt dan het vuile werk op. De server is al wat ouder, niet meer zo rap en hoeft alleen maar op te letten dat hij niet te vast in slaap gesukkeld is als de gast hem iets vraagt.
Toen ik van vermoeiende boodschappen doen, heel afgemat, thuiskwam was de gast helemaal over de rooie en loeide als een brulboei. Hij was uneebel om een door mij opgedragen taak uit te voeren. Omdat het computerpaar zich beter niet kan zien, heb ik ze ooit uit elkaar gezet. Ze communiceren draadloos en daarmee heb ik kunnen voorkomen dat ze handtastelijk worden, maar regelmatig probeert toch de een de ander een paar bitjes uit te draaien. Het is soms net een echt stel, de een vraagt het onmogelijke van de ander en weigert op zijn beurt ieder redelijk compromis. Het is dan klicquen en hangen.
Het mooie van computers ten opzichte van echtgenotes is dat je ze kunt uitzetten en weer opnieuw starten. Zelfs twee soorten opwarmertjes zijn mogelijk, een kouwe en een warme. Daarna is alles dan weer vaak koek en ei zoals in de wittebroodsweken en dat is ook nog bijna tot in het oneindige te herhalen. Zucht, waarom lijken vrouwen niet op compuus?
Het was de ouwe server die vandaag de bokkenpruik had. Hij wilde gewoon uitgebreid niksen en zei dat hij geen muis had. Ik had, godju, zijn muis in mijn handen. Het was een muisje zonder staart en ik dacht dat het misschien daaraan lag. Een muis zonder staart kan namelijk bij een computer betekenen dat zo'n muisje nog een staartje krijgt. Je krijgt dan niks bij zo'n ding klaar. Hoe moet je zonder muis een computer klaarkrijgen?
Ik besloot een oude muis met een lange staart aan te sluiten. Noppes, hij bleef volhouden dat er geen muis was. Dan maar de muisdrijver opnieuw installeren. Een muisdrijver is een soort Boleaanse poes. Een aantal protocollen vol regels van een zekere Bill, louter nullen en enen. Bij elkaar opgeteld was het niks want de muis bleef virtueel, de server deed alsof hij hem niet zag. Dan wordt goede raad al vlug paniek. Ik begon aan het moederbord te denken. Naast een opakop in de servieskast heb je een moederbord in je tower. Dat moet je voorstellen als een stijve plank met een aantal sleuven. In zo'n sleuf kun je dan bijvoorbeeld je joystick steken. Neen, ik ben niet bezig met een nieuw scheppingsverhaal. Wat jij denkt is hardcore, ouwe snoeper.
Goed dus ... nu ben ik godju de draad van het muisverhaal kwijt. Dan maar controol-alt-deliet en een koel pilsje. Toemorrow is vandaag gisteren.
(C)

FvdB

aug. 2005


mailbus van Frants

terug naar klets