Benediktus bier

Meestal staat er op maandag geen echt nieuws in de krant. Een veldslag in de nabijheid van een voetbalarena en een aantal verkeersdoden horen bij het normale weekendrisico. Een mens moet nu eenmaal zijn opgekropte gevoelens van de werkweek luchten. Als het niet in je onmiddelijke nabijheid plaatsvindt is het ver van je bed en de zorg van anderen. Als een mens zich ook nog over de zorg van anderen zorg moet gaan maken komt hij tijd te kort en het leven is al zo kort. Als je al een tijdje met leven bezig bent lijkt lang geleden ook al, ”pas voor kort.” Zucht ...
Dit weekend was anders, eigenlijk heel anders. De paus, waarvan ze altijd beweren dat hij onfeilbaar is, zei dat zijn vennootschap zich in het verleden vaker vergist had. Dat is eigenlijk geen nieuws, dat weet gewoon ieder normaal denkend mens, maar nieuw is dat zijn kerk nu ook schijnt te gaan denken en niet meer iets tegen beter weten in volhoudt.
”De kerk moet een ontmoetingsplek voor iedereen worden,” zei hij een dezer dagen op een camping in Duitsland. Ben ik meteen voor. Installeer een tap en ik kom iedere zondagmorgen frühschoppen. Over de pils worden we het wel eens want ik ben geen verstokte eigenmerk drinker. Alhoewel, die nieuwe Benediktus de zoveelste is een echte Beieraan en die brouwen thuis wel erg zwaar bier. In de maand oktober houden ze daar een heel groot feest op een wei en slempen miljoenen grote potten. Ik snap niet dat die man daar is weggegaan om in Rome aqua destillata te gaan verkopen.
Eigenlijk snap ik nog veel niet op mijn ouwe dag. Waarom mag een priester niet trouwen?
Wordt het, als hij het toch stiekem doet, ook door de mantel der liefde gedekt?
Waarom mag een vrouw niet priester worden? Zijn die soms doof en kunnen alleen mannen een roeping horen?
En nu we het toch steeds over liefde hebben, waarom hebben mannen een streepje voor bij de schepping gekregen?
Godju, als ik wist dat de paus op MSN chat-aibel was, zou ik het hem vragen.
(C)

FvdB

aug. 2005


mailbus van Frants

terug naar klets