Nachtjagers

Ooit was ik uitverkoren om lowcost te dienen op een vliegbasis. Het stikte er van de vliegen, echte luchtmachtvliegen want ze deden gemeen steken als de zon stak. Omdat al onze vliegtuigen all weather fighters waren moesten we die dan binnenhalen, want als de zon en de steekvliegen staken kwam er onweer. Een vliegtuig is om af te schieten en dat laat je niet verhagelen, snap je? Nee, dan heb je waarschijnlijk geen krijgskunst gestudeerd en dat steekt dan wel.
's Nachts als de vliegen niet vlogen, hadden we onze nachtjagers in de lucht. Vleermuizen! Dat waren speciale muizen met een vliegbrevet. Overgenomen van de Jappen, vertelde ons een Korea-veteraan. Je zag ze goed vliegen bij volle maan in het silhouet van de vliegdennen. Nee die vliegen niet, die waren gedacht als zogenaamde camouflage van onze vliegdingen. Weet je, de Russen toen, die waren nog niet netjes. Hun baas had een grote mond en zei altijd "Njet."
Onze jets waren van Amerikaanse snit, aangeschaft op dringend advies van een Duitse prins die ook veel van vogelen en vliegen hield. Zelf had hij er ook een paar, uiteraard op kosten van ons, anders kwam hij niet uit de kosten want hij hield ook olifanten.
In die tijd had ik met de Belgen een moeilijke relatie. Bij een oefening kwamen ze namelijk bij ons ... eten. Omdat het een spannende tijd was, waren er veel oefeningen en dus veel meeëtende Belgen. Dat was allemaal niet erg want ons eten was eigenlijk niet te vreten, dus als je er iemand een plezier mee kon doen ... .
Nee, het waren hun remsporen waarvan wij de opvliegers kregen. Als de Belgen namelijk landden, trapten ze meteen hard op de rem. Dat hoefde helemaal niet, de baan was lang genoeg en op het eind stond een vangnet voor het geval dat.
Onze kaasjagers remden niet en dat maakte het verschil. Remsporen moesten namelijk uitgeveegd worden met boender en bezem. Want stel je voor dat de olifantenbaas op een foute dag in de mess een paar whisky's kwam vatten. Dan zag hij meteen dat het een grote smeerlapperij bij ons was, zei een kappie altijd.
Toen ben ik er zonder vliegles uitgevlogen, nadat ik die kappie een vliegende zwiep met de vliegenzwabber volgens mijn vliegplan verkocht had.
(C)

FvdB

aug. 2005


mailbus van Frants

terug naar klets