Wie zijn zoon ...

Wat goed is moet je niet veranderen. Daarom ga ik al jaren met mijn vriend Hayke in de nacht van donderdag op vrijdag kaarten. Toepen is een heel sociale beleving. Krijg je op een avond overwegend slechte kaarten, of is je speelhand niet stabiel zodat je hem vaak overspeelt, neemt niemand je kwalijk dat je uitgebreid je recent leed klaagt. Omgekeerd kan natuurlijk ook. Is jouw troef overwegend aan de winnende slag, kun je triomfantelijk je laatste heldendaden nog eens opsommen terwijl je de loosers het rondje laat betalen. Wij, echte mannen ontmoeten elkaar immers in de Pöt, vrouwen zitten om die tijd meestal in de put.
Al vanaf het begin ging het niet goed met Hayke. Het hard gekookt eitje dat hij altijd als bodembedekker voor zijn jonge klaartjes op de vloer van zijn maag klinkert was eigenlijk te zacht en als het fundament in drijfzand zit ... Ach je weet zelf wel hoe dat gaat. Van het een komt het ander en je komt niet uit de misere, klaagde Hayke. Bij het begin van de nieuwe dag beginnen we altijd opnieuw. Gaan eerst een gezamelijke plas doen, versterken dan de eigen mens met een verse uitsmijter fertiggestellt door Betsie de uitbaatster, wisselen van plaats om het kaartgeluk te misleiden en praten de laatste praatjes de wereld in, of uit. Kwestie van prioriteit, first in - last out.
Zuchtend haalde Hayke een gekleurd blad uit zijn binnenzak te voorschijn. Dat is wat mijn vrouw op de kamer van mijn zoon vond, verklaarde hij zijn lopende faalavond. Godju zeg, dat was een vertoning, dat kun je als eenvoudige, ouderwetse vent niet meteen onder de pet krijgen. Wees eens eerlijk, wie wil nou een dame vastbinden of met een zweep ranselen? Wie wil als vent met een halsband om aan het lijntje gehouden worden? Onze sparringpartners in het edele kaartspel viel de gekroonde onderkaak met een klikklak naar beneden. Je moet al veel lef hebben om zo iets te durven vermoeden en iedereen wilde nu het naadje van de zwarte, gejarreltelleerde nylonkousen uitgebreid aanschouwen. Voor een gefundeerd oordeel moet je eenmaal goed geïnformeerd zijn, anders wordt het een lulverhaal.
Om eventuele misverstanden te voorkomen deelde Hayke officieel mede dat het zich hier om een sado- maschoïstisch tijschrift ging, aangetroffen door zijn huidige vrouw onder het bed van zijn bloedeigen zoon, die waarschijnlijk over bepaalde intieme zaken anders dacht dan zijn degelijke vader. "Van mij kan hij het niet hebben," was Hayke duidelijk in een eventuele schuldvraag.
Als man sta je op zo'n moment met je ballen aan de grond, constateerde ik vertwijfeld. Komt tijd komt onraad en bestelde als eerste hulp een hoog procentige hartversterking. Hopenlijk kon een Jägermeister deze jonge meisterjäger verdrijven.
Wat moet je een vriend in zulke penibele situatie adviseren?
De doorbraak kwam met Betsie die de vluchtige opknappertjes bracht. Na een korte blik op de geboeide, boeiende taferelen adviseerde ze Hayke dringend zijn zoon in ieder geval ... geen pak slaag te geven!
(C)

FvdB

aug. 2005


mailbus van Frants

terug naar klets