Pilsener

Mijn vader heeft me gepaste bescheidenheid aangepraat. In de trant van: "Doe maar gewoon, dan doe je al slim genoeg." Mijn rapportcijfers waren ook nooit reden om die wereldkundig te maken, er was vroeger immers ook al een hoop ellende in de wereld.
Eigenlijk is het geen makkelijk verhaal om uit te leggen. Je bent niet slim en je bent niet sterk en je wilt eigenlijk niks en je wilt eigenlijk ook van alles. Dat was mijn jeugd in het kort. Ik had een hekel aan studeren en aan strafschrijven, als ik niet geblokt had. Spieken en afschrijven brachten enige soelaas, maar op het moment supreme zijn ze niet gegarandeerd succesvol.
Godju, wat moet je dan om iets van je toekomst (nu alweer de verleden tijd) te maken. Ik gedacht de woorden van mijn vader zaliger. Hij was vroeg verongelukt. Hij bewaarde alle problemen tot de zondagmorgen na de hoogmis. Dan stuurde hij mij een kan pils halen in het café en loste al zijn problemen vloeiend op. Het oplossend vermogen van pils moet enorm zijn, was mijn conclusie.
Godju, het werkte! Na mijn eerste pilsjes begreep ik dat worteltrekken niet persé in de tuin moest plaatsvinden en snapte ook dat Pythagoras geen timmerman was geweest die een stelling gemaakt had. Van het een kwam het ander en na heel veel pils kreeg ik potdomme ook nog wat papiertjes.
Ik heb er nooit over opgeschept, trouwens mijn lief gelooft me nog altijd niet als ik zeg dat je van pils enorm goed wordt en roddelt dat het een onderzoek is dat waarschijnlijk door een brouwer betaald werd.
Gematigd alcohol drinken krikt de hersenen op. Wie daarentegen niks, dan wel teveel drinkt wordt dom. Dat beweert de krant "The Guardian," die een studie van de Australische Nationale Universiteit in Canberra citeert. Ruim 7.000 mensen van 20, 40 en 60 namen deel aan de studie. Wie binnen de veilige normen bleef, kon zich beter uitdrukken, had een beter geheugen en kon sneller denken dan mensen aan de uiteinden van het spectrum.
Als "veilig" geldt 14 tot 28 drankjes per week voor mannen en 7 tot 14 voor vrouwen. Dat is van veel minder belang. Aan een slimme vrouw ... sst.
Maar wacht nu effe met je zoontjes van school te halen om met ze naar de kroeg te gaan. Het is het een en het ander. Het is blokken en pilsen.
Ik doe vanavond nog wat repetities, kijk alvast eens in mijn koelkast.
(C)

FvdB

aug. 2005


mailbus van Frants

terug naar klets