Je opvoeding

Waarschijnlijk ben je degelijk, netjes, gezond en verstandig opgevoed? Denk je? Vergeet het maar, je moeder had het mis met je toen ze het beste met je voorhad. Zo zie je maar, moeders wil was wel wet maar ze had het goed mis. Komt tegenwoordig ook nog vaak voor. Sjors Boesj, als super pa bijvoorbeeld, heeft het steeds heel erg mis met zijn heftige pogingen overal netheid en fatsoen in te voeren.
Mijn moeder zei altijd je mag niet in je neus peuteren en je mag het zeker niet opeten. Was ik soms vroeger mijn tijd vooruit? Ik had er niks geen probleem mee. Schijnbaar heeft een kind kennis van onbewuste kennis, die hem door overbewuste moeders weer ontnomen wordt. Wat is namelijk het geval? De wetenschap ontdekt de laatste tijd eenvoudige, steeds meer efficiënte, manieren om gezond te blijven. Neuspeuteren bijvoorbeeld is al eeuwen bekend, maar wordt door de moderne maatschappij als onbeleefd of onhygiënisch bestempeld. Toch raadt longspecialist Friedrich Bischinger nu aan te blijven neuspeuteren en de inhoud ervan op te eten. Vooral kinderen zouden gebaat zijn bij het eten van deze wansmakelijke smurie. De neus dient namelijk als filter voor onzuiverheden in de lucht. Wanneer deze opgegeten worden gaan ze werken zoals medicijnen. Het immuunsysteem van ons lichaam zou er sterk mee gebaat zijn. Peuteren alsof je leven ervan af hangt dus! Gelezen op www. internet, want je denkt beslist dat ik het verzin.
Ik begin nu op voortgeschreden leeftijd te lijden aan voortschrijdend wantrouwen. Wat is er nog meer foutgegaan tijdens mijn proces van klein naar groot en nu krimpend mens? Is handenwassen voor het eten misschien ook niet gezond? En handenwassen als je van de wc komt, en ... en ...
Dat bidden voor het eten alleen maar tot gevolg had dat de soep koud werd, wist ik al langer. Dat voor het zingen de kerk uitgaan alleen maar geen gevolgen had als je je kostuum aanhield, was me daarna bekend geworden. Dat je als jong mens veel te snel oud wordt, besef ik nu ook.
Dat je als ouwe zak nergens op moet rekenen, heeft niemand me vroeger verteld. Het CDA, dat hoofdzakelijk in stand gehouden wordt door zijn bejaarde kiezers, heeft aan alle illusies een eind gemaakt. In de nieuwe waarden en normen is alleen maar plaats voor zaken die niks kosten zoals neuspeuterij, orenpulken en met een nagel aan je kont krabben.
Als je eerlijk bent, had je dat eigenlijk altijd al niet verwacht? Ja? Dan ben je inderdaad degelijk, netjes, gezond en verstandig opgevoed!
(C)

FvdB

aug. 2005


mailbus van Frants

terug naar klets