Comic Sans

Als moeilijk gelovig mens geloof ik in niks dat ik niet kan vatten maar toch geloof ik dat de meeste leugens, figuurlijk gesproken dan, zwart op wit staan. Technische en bureaucratische leugens waarschijnlijk in het font Arial, grootte 8-10. Romantische en politieke leugens worden veelal in gekleurd en schuins Comic Sans neergepend. Omdat beide fonts goed printable zijn kun je lezen wat je graag gelooft of geloven wat je graag leest. Dat roken dodelijk is gelooft iedereen maar bijna niemand leest het. Ons onderwijs hapert, we weten het beter dan we het lezen. Tegen eigenwijsheid is zelfs geen eigen wetenschap opgewassen. Iemand met een tijdbom in zijn rugzak is een terrorist, iemand met een pakje sigaretten in zijn zak is cool. Het principiële verschil is mij niet helemaal duidelijk.
Bidden voor een hartoperatie helpt niet, stond vorige week ergens opgeschreven. Een aantal mensen met een dure uitkering hadden daar uitvoerig onderzoek naar gedaan, lazen we. Iedereen die wel eens erg in zijn piepzak gezeten heeft weet dat uit eigen, erge ervaring. De medische zorg is niet voor niks zo duur. Een healing bij Jomanda is veel goedkoper. Maar mensen met de dikste beurs leven gemiddeld het langst, weet ik zeker. Ik ken het sprookje van een prins die dankzij wat oranje appeltjes voor de dorst stokoud werd.
Gisteren werd door Deense schriftgeleerden echter weer geschreven dat gelovige mensen het langer maken dan ongelovige. Zou voor mannen anderhalf jaar schelen en het zou komen doordat je iedere week in de kerk hoort dat je leven zin heeft. Wat een onzin, die zin. Ik ben onze lieve heer niet, maar ik weet wel beter, namelijk ... als het waar zou zijn is het omdat je in de kerk niet mag roken.
Met die anderhalf jaar langer schiet je ook niets op want je moet immers eerst 75x55 uren in de kerk doorbrengen. Dat zijn 3850 uren. In werkdagen uitgedrukt zijn dat er 480. Dat is meer dan twee man/vrouwjaren.
Met naar de kerk gaan schiet je dus geen moer op. Hooguit om te schuilen als je door een hoosbui overvallen wordt. Mijn vader namelijk, was zo'n gelovige ziel. Die ging ook iedere zondag naar de kerk en sleepte mij mee in zijn rooms kerkzog. Hield zich braaf aan de regels, vastte in de vasten en legde, hoewel wij het karig hadden, iedere week wat geld op de zilveren schaal. Toen ik elf was verongelukte hij, op zijn veertigste. Ik ben daarna niet meer vaak in de kerk geweest. Hooguit nog om wat ruzie te zoeken maar dat is me wegens gebrek aan weerwoord niet gelukt. Toch geloof ik dat me dat nog lukt, nu, zwart op wit namelijk en in comic sans.
(C)

FvdB

juli 2005


mailbus van Frants

terug naar klets