Autokino

Hier in de buurt is een autokino. Dat is een afgelegen, donkere parkeerplaats met een groot filmdoek. Je moet een kaartje kopen en dan kun je parkeren bij een paal. In die paal zit een luidsprekertje voor in je auto en een verwarmmingsslang voor als het koud is. Chips, popcorn en wat handenarbeid voor als het saai wordt, kun je van thuis meenemen. Als je met je vriend/innetje een goed gesprek wilt hebben is het een uitgelezen plek, vooral bij regenweer. Je moet dan beslist je ruitenwissers niet aanzetten. Zelfs bij onweer ben je volkomen veilig want nog nooit is er de bliksem in een onderhouding geslagen.
Mijn vriend Hayke is er uitsmijter en kan er urenlang over doorduwen. Die moet er zijn want menige babbelkous vergeet na een goed gesprek naar huis te gaan en valt in slaap met en na de bijslaap. Mijn vriend Hayke is nog beresterk, maar wordt toch ook een dagje ouder. Vijf avonden in de week een aantal auto's met mankracht naar buiten sjorren begint hem te veel te worden. Op onze wekelijkse toepavond (toepen is kaarten terwijl je veel pils drinkt) gaf een van onze toepers na zijn klaagzang hem het advies een afsleepbedrijf te beginnen. Met het afslepen van bijslapers kun je slapend rijk worden, was zijn gratis sleep duur af, advies.
Hayke naar onze Rabobank, weet je wel die jongens in het Oranje shirt die slapen in de finale. Ook hier weer noppes, geen krediet voor een takelwagen wegens het ontbreken van een kloek businessplan. Plannen hebben wij hier in het sjoene Zuudde volop. Jammer is, dat er uiteindelijk weinig tot niks van terecht komt. Het een na het andere bedrijf zet kloek massaal zijn medewerkers op straat. Benedik, Nedcar, enz, enz. Het onbegrensde Europa zonder grenzen van een paar jaren geleden begint steeds meer en meer de nachtmerrie van de oude Europeaan te worden. Goedkoop blijkt duurkoop te zijn. Slavenwerk is de vervanging van de CAO. En toch houden we het vol. We leven in een rechtstaat! Dat is net als in de film. Als het licht aangaat sta je ... op straat.
(C)

FvdB

juli 2005


mailbus van Frants

terug naar klets