Pater Karel.Ik woon alweer 35 jaar hier in M, maar ben hier niet geboren en heb weinig kennis van haar historie. Een twintigtal jaren geleden is het opgeslokt door het grote Sittard en ik heb me meestal meer en soms wat minder stadsmens gevoeld met uiteraard wat dorpse neigingen. Deze worden hoofdzakelijk bepaald door de prestaties van Fortuna SC. Nu Fortuna maar niet kan winnen ben ik temporary supporter van SVM. (dorpsclubje)
Sinds ik ook niet meer word meegeteld in het bruto nationaal product van Nederland ben ik me wat meer gaan verdiepen in de historie van mijn woonplaats. Tot mijn grote verbazing heb ik ontdekt dat ons dorp zelfs een historische bedevaartsplaats is. We hebben een heuse heilige. Pater Karel heet-tie.
Lulu praatte er wel vaker over en gaat er ook wel eens naar toe, als ze niet lekker in haar velletje zit, maar het gegeven an sich is eigenlijk nooit goed tot mijn bewustzijn doorgedrongen. Nu ben ik echter helemaal om. De ervaring was louter toeval.
Ik nam van de week voor de afwisseling eens een andere route met Lucky. Dat is wat meer door de straten en dus niet meteen populair bij Luck maar de kans om een oude zeur te ontmoeten en een kletspraatje te maken is groter en dus interessant voor mij. Aldus geschiedde.
De weergoden waren ons slecht gezind en we belandden in een plensbui. We waren net bij de kapel, annex geboortehuis van Pater Karel, gekomen. Beter iets godsdienstigs doen dan kliedernat worden was op dat moment mijn devies en met de vrome boxer Luck in mijn kielzog enterde ik de omgebouwde schuur. Een snelle inventarisatie leverde het volgende op:
Een hele boel is nog in de oorspronkelijke oude staat van twee eeuwen terug. Er zijn verder wat ongemakkelijke bankjes geplaatst en er staat een immens grote kaarsenbak met aangebouwd brandkastje. Een klein kaarsje kost een piek, wat groter een riks, nog groter vijf gulden. Het is afhankelijk van de gunst die je aan Pater Karel vraagt, begreep ik. Via een affiche wordt het winkelend publiek geïnformeerd en gevraagd de respectievelijke pecunia, via de sleuf, goed in de safe te stoppen. Papiergeld, cheques en vreemde valuta zijn eveneens toegestaan. Het apparaat geeft echter geen wisselgeld terug. Twee keer per dag wordt de safe geleegd door een erkend geldtransportbedrijf. Met camera's wordt over een passende sfeer en intimiteit gewaakt. Tot zover de algemene mededelingen in drie talen.
De laat middeleeuwse lucht die ik inademde verdoofde mijn normaal kritisch, chaotisch denken bemerkte ik en dacht dus ... niets. Ik hoorde de regen nog op het dak klateren en besloot voorlopig pelgrim te blijven. Ik gebood Lucky kort te volgen, absoluut geen achterbenen op te heffen of te kwijlen, en kuierde langs de historische, witgepleisterde muren. Deze zijn beschreven door middel van hedendaags schrijfgerei met verzoeken om hulp aan Sint Pater Karel. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is een plaag, een gebrek of een ziekte in deze regio. Ik las oa. Pater Karel laat me mijn rijbewijs A tot Z halen, met en zonder aanhangwagen. Pater Karel zorg dat ik slaag voor ... en dan kun je honderd studierichtingen invoeren.
Ik las drama's. Pater Karel laat onze moeder genezen van de kanker enz., nu werden tientallen enge ziektes en kwalen gegenereerd. Ik las de verzoeken van de eenzamen. Pater Karel, ik wil verkering met een vrouw, meisje, man, jongen. Van de radelozen, Pater Karel ik wel een, twee, drie vier kindjes. Ik wil van het bedplassen af. Geef me alsjeblief een goede stoelgang. Doe iets aan mijn intelligentie, incontinentie, impotentie. Laat mijn vrouw (man) weer ... hebben.

huis p karel kapel pater karel

Ik las de bedes van de hebzuchtigen, lieve Pater Karel, (let op de toon) zorg dat ik rijk word, de toto, lotto win enz. Zorg dat ik een nieuwe fiets, scooter, auto krijg. Ik had graag een pony, een paard.
Ik las de bede van een optimiste. Pater Karel zorg dat mijn man weggaat en nooit meer terugkomt!
Een andere grappenmaker had geschreven, laat het van de week goed weer zijn zodat ik de kippen kan uitlaten, als tenminste mijn vrouw dat goed vindt.
Als ik iets te schrijven bij me had gehad, dan was ik voor Pater Karel gaan spelen en had voor persoonlijk antwoord gezorgd. Enfin dat kon dus nu niet.
Ook las ik de dankbetuigingen van de verhoorden. Dank U wel Pater Karel voor de verkregen gunst! Slechts een enkele maal was het desbetreffende verzoek ingevuld. Meestal de genezing van een ziekte of het slagen voor een examen.
Onder de indruk besloot ik op een bankje te gaan zitten en alles eens te overpeinzen. Wat kon Pater Karel voor mij betekenen? Zou ik hem vragen Nina Brink eksterogen te bezorgen? Per slot van rekening heeft die me heel wat pegels gekost.
Zou ik nog tien of twintig jaar langer leven erbij bedelen? Hoe zou het dan zijn om een tandeloze mummelende mummie te zijn? Ras kwam ik tot de conclusie dat Pater Karel dan een dagtaak aan mij zou krijgen als ik alle bijkomstige problemen een beetje getekkeld wilde hebben. Hoeveel geld heb ik eigenlijk bij me en wat is het gemiddeld tarief voor een beetje kans op succes?
Ik keek in mijn beurs en vond een tweetal oude krasloten. Het waren nieten die ik om onbekende reden nog niet had weggegooid. Ik had een wens die geen geld hoefde te kosten. ”Ik wil mooi weer, wil droog met Lucky wandelen en thuiskomen. Daarvoor hoef je toch geen grote inspanning te doen, nietwaar? Jij krijgt van mij de krasloten. Als je wilt is het met jouw connecties maar een kleine moeite om hiermee een vette prijs binnen te halen. Kun je lekker je kapelletje opnieuw laten witten,” sprak ik bilateraal met de Pater.
Zo dat was gezegd. Nog effen gewacht en het klaarde op en we konden onze tocht vervolgen. Honderd meter verder gekomen, - weg tevredenheid - ergernis in de kop -. Verdomme, ik wist het wel, dat werkt niet, Pater Karel kan niet zorgen dat hij de pot binnen krijgt. Hij kan nog niet verhinderen, zonder aardse hulpmiddelen, dat ze hem zijn brandkastje kraken.
Ik voelde me weer net zo ontzettend belazerd als toen onze pastoor kwam vertellen dat mijn vader verongelukt was en dat dit Gods wil was.
Dikke stront !
Aan de goddelijke voorzienigheid heb je niets in het geval je ze hard nodig hebt.
Voor mijn part gaat het nu ook nog regenen!
”Lucky, in de toekomst loop we weer aan de andere kant van het dorp.”(C)

FvdB

mei 2000


mailbus van Frans

terug naar klets