In het archief van de website www.demijnen.nl zijn sinds geruime tijd alle bedrijfsbladen van de voormalige Staatsmijnen in te zien.
Op deze pagina zijn, met toestemming van DeMijnen.nl/DSM de foto's met bijgaande teksten van de op de diverse mijnen omgekomen mijnwerkers weergegeven.

tek. Jef Caenen (met toestemming van zijn weduwe)

In het jaar 1958, op de Limburgse Staatsmijnen omgekomen kompelsZaterdag 1 maart is de 28 jaar oude opzichter H. Lauvenberg uit Schaesberg in een snelschaafpijler op de 331 m. verdieping van de Wilhelmina met het hoofd bekneld geraakt tussen een omslaande laag kool en de opzetplaat van de transporteur. Hij werd hierbij op slag gedood.
Oepzichter Lauvenberg was gehuwd en had geen kinderen.
Hij ruste in vrede.Op maandag 3 maart 1958 om 17.10 uur kwamen in afd. Isaac II op de 455 m. verdieping van de Staatsmijn Maurits bij een afschuiving van het dakgesteente 7 kompels om.


L.F. Blommaart
* 14-8-1927
Sittard
hulphouwer
gehuwd, 5 kinderen

B. Grootkarsijn
* 26-6-1940
Elburg
postsleper
ongehuwd

F. Hipwood
* 22-6-1923
Born
postsleper
gehuwd, 2 kinderen

S. Lindiri
* 7-1-1936
Cagliari
postsleper
ongehuwd

J.D. Noort
* 12-7-1932
Stein
postsleper
gehuwd, 3 kinderen

V. Pintus
* 17-4-1933
Cagliari
postsleper
ongehuwd

F. Zietarski
* 6-9-1923
Geleen
houwer
gehuwd, 1 kind


Zie ook Mijnmonumenten klik hier

Op woensdag 19 maart geraakte de 37 jaar oude houwer N. Hepkema uit Brunssum in een multischaaf pijler op de 636 m. verdieping van de Hendrik bekneld doordat de schaaf door onopgehelderde oorzaak in beweging kwam. Aan de hierbij opgelopen verwondingen is hij zondag 23 maart in het ziekenhuis te Heerlen overleden. Houwer Hepkema was gehuwd en had twee kinderen.
Hij ruste in vrede.


Op woensdag 11 juni is de 24 jaar oude hulphouwer H.M.J. Diederen uit Oud-Valkenburg bij werkzaamheden in een toevoergalerij op de 636 m. verdieping van de Hendrik onder uit de bovenlangsrand van de galerij vallende stenen bedolven geraakt. Aan de gevolgen van dit ongeval is hij ter plaatse overleden.
Hulphouwer Diederen, die leerling was van de Mijnschool, was ongehuwd.
Hij ruste in vrede.


Op vrijdag 20 juni is de 37 jaar oude hulphouwer B. van der Molen uit Heerlen tijdens werkzaamheden in een multischaafpijler op de 700 m. verdieping van de Emma met het hoofd bekneld geraakt tussen twee kappen van de betimmering en vrijwel op slag gedood.
Hulphouwer van der Molen was gehuwd en had vijf kinderen.
Hij ruste in vrede.


Dinsdag 29 juli werd de 27 jarige, ongehuwde hulphouwer Dirk van de Boogert uit Schinveld bij zijn werkzaamheden in een bandgalerij op de 730 m. verdieping van de Hendrik onder een instorting bedolven en zodanig gewond dat hij ter plaatse overleed.
Hij ruste in vrede.


Zaterdag 2 augustus bekwam de 18-jarige, ongehuwde leerling=pijpwerker J.H.M. Coumans uit Elsloo bij zijn werkzaamheden in de ureumfabriek op het SBB een ernstig halswervelletsel. Hij werd terstond naar het ziekenhuis te Sittard overgebracht waar hij op 4 augustus is overleden.
Hij ruste in vrede.


Op zaterdag 6 september is de 37 jaar oude houwer M. Lipsch uit Voerendaal dodelijk verongelukt tijdens zijn werkzaamheden op de 546 m. verdieping van de Emma.
Hij raakte bij een botsing tussen twee kolentreinen in de bocht van de steengalerij onder laag X naar de 5de zuidelijke steengang west, bekneld tussen een ontspoorde wagen en ze zijwand van de steengang. Houwer Lipsch was gehuwd en had drie kinderen.
Hij ruste in vrede.


FvdB

dec 2012

terug naar koelpiet
terug naar koelpiet