In het archief van de website www.demijnen.nl zijn sinds geruime tijd alle bedrijfsbladen van de voormalige Staatsmijnen in te zien.
Op deze pagina zijn, met toestemming van DeMijnen.nl/DSM de foto's met bijgaande teksten van de op de diverse mijnen omgekomen mijnwerkers weergegeven.

tek. Jef Caenen (met toestemming van zijn weduwe)

In het jaar 1956, op de Limburgse Staatsmijnen omgekomen kompelsVrijdag 13 januari is de 34 jaar oude houwer J.W.C. Driessen uit Heerlen bij het verwijderen van een opstopping in de wentelkoker van een opbraak op de 700 m. verdieping van Staatsmijn Emma met het hoofd bekneld geraakt tussen losschietend materiaal en de wentelkoker. Aan de gevolgen van dit ongeluk is hij ter plaatse overleden.
Houwer Driessen was gehuwd en had drie kinderen.
Hij ruste in vrede.


Op woensdag 9 mei is de 35 jaar oude ongehuwde houwer H.C. Offermans uit Simpelveld in een schuifpijler op de 420 m. verdieping van de Wilhelmina door een uit het dak vallende grote steen aan het hoofd getroffen en op slag gedood.
Hij ruste in vrede.


Woensdag 16 mei is de 44 jaar oude bedieningsvakman J.A. Hollands uit Doenrade in Nitraatfabriek II op het Stikstofbindingsbedrijf door een hijsgat ca. 40 meter naar beneden gevallen en op slag gedood.
Bedieningsvakman Holands was gehuwd en had twee kinderen.
Hij ruste in vrede.


Op maandag 18 juni is de 31 jarige houwer H.H. Sanders uit Maastricht bij het plaatsen van een schoorstijl aan de voet van een schuifpijler op de 700 m. verdieping van de Emma onder vallend gesteente geraakt en levensgevaarlijk gewond. Korte tijd na het ongeval is hij ter plaatse overleden.
Houwer Sanders was gehuwd en had een kinderen.
Hij ruste in vrede.


Op vrijdag 29 juni is de 41 jaar oude houwer J.H. Koolen uit Maasniel, toen hij per motorrijwiel op weg was naar de Maurits op de Maastrichterweg te Roermond geslipt en door een vrachtauto aangereden. Hij werd daarbij op slag gedood.
Houwer Koolen was gehuwd en had vijf kinderen.
Hij ruste in vrede.


Op dinsdag 14 augustus jl. is de 23-jarige houwer J. Bruynseels uit Brunssum, die dienst deed als machinist van een perslucht-locomotief op de 730 m. verdieping van Staatsmijn Hendrik verongelukt. Houwer Bruynssels raakte aan een vulstation voor perslucht-locomotieven bekneld tussen de zitbak van zijn locomotief en de vulslang en is ter plaatse overleden. Hij was ongehuwd.
Hij ruste in vrede.


Op zaterdag 13 october geraakte de 23 jaar oude houwer C.G.J. Smeets uit Born, bij werkzaamheden in een schraapbakkenpijler op de 548 meter verdieping van de Maurits, met het hoofd bekneld tussen twee kapjes. Hij liep daarbij zo ernstige verwondingen op dat hij ter plaatse is overleden. Houwer Smeets was ongehuwd.
Hij ruste in vrede.


Zaterdag 15 december is de 34-jarige locomotiefmachinist H. Scheijen uit Geleen in een steengang op de 548 m. verdieping van de Maurits bekneld geraakt tussen zijn persluchtlocomotief en een luchtdeur.
Aan de hierbij bekomen verwondingen is hij tijdens de overbrenging naar de verbandkamer overleden. Locomotiefmachinist Scheijen was gehuwd en had een kind.
Hij ruste in vrede.


Woensdag 19 december is de 51-jarige bedieningsman F.J. Kusters uit Limbricht-Guttecoven op de losvloer van de Maurits bekneld geraakt tussen een ontspoorde wagen stenen en een over de kettingbaan bijlopende wagen. Aan de bekomen verwondingen is hij daags daarna in het ziekenhuis te Sittard overleden. Bedieningsman Kusters was gehuwd en vader van zeven kinderen.
Hij ruste in vrede.


FvdB

dec 2012

terug naar koelpiet
terug naar koelpiet