In het archief van de website www.demijnen.nl zijn sinds geruime tijd alle bedrijfsbladen van de voormalige Staatsmijnen in te zien.
Op deze pagina zijn, met toestemming van DeMijnen.nl/DSM de foto's met bijgaande teksten van de op de diverse mijnen omgekomen mijnwerkers weergegeven.

tek. Jef Caenen (met toestemming van zijn weduwe)

In het jaar 1954, op de Limburgse mijnen omgekomen kompelsOp zondag 3 januari kort voor middernacht is de 44 jaar oude schachthouwer J.H. Kusters uit Nuth, bij werkzaamheden in de ladderafdeling van Schacht I op Staatsmijn Emma, in de schacht gestort en op slag gedood.
Schachthouwer Kusters was gehuwd en had 4 kinderen.
Hij ruste in vrede.


Op donderdag 4 februari werd de 20 jaar oude hulphouwer F.X. Stevens uit Bleyerheide bij roofwerkzaamheden in een pijler op de 380 m. verdieping van de Domaniale Mijn onder vallend gesteente bedolven en vrijwel op slag gedood.
Hulphouwer Stevens was gehuwd en had een kind.
Hij ruste in vrede.


Op donderdag 25 februari werd de 47 jaar oude houwer J.H. Vroomen uit Terwinselen bij roofwerkzaamheden in een galerij op de 331 m. verdieping van Staatsmijn Wilhelmina door een gedeelte van een stukgesprongen ijzeren stijl in de rug getroffen en zeer ernstig gewond.
Nog dezelfde dag is hij in het ziekenhuis te Heerlen overleden.
Houwer Vroomen was gehuwd en had zes kinderen.
Hij ruste in vrede.


Op donderdag 25 februari geraakte de 29 jaar oude postsleper W.R. Slijpen uit Schimmert bij werkzaamheden op de bodem van Emma-schacht IV te Schinnen onder de afdiepton bekneld.
Aan de hierbij opgelopen verwondingen is hij op vrijdag 26 februari in het ziekenhuis te Heerlen overleden.
Postsleper Slijpen was gehuwd en had drie kinderen.
Hij ruste in vrede.


Op vrijdag 9 april is de 26 jaar oude ongehuwde schachthouwer H.J. Heijnen uit Oirsbeek in een opbraak op de 700 m. verdieping van Staatsmijn Emma naar beneden gestort en op slag gedood.
Hij ruste in vrede.


Op woensdag 14 april werd de 31 jaar oude locomotief-machinist P. Bours uit Elsloo op de 660 m. verdieping van Staatsmijn Maurits op slag gedood toen zijn locomotief bij een botsing met een mijnwagen kantelde.
Locomotief-machinist Bours was gehuwd en had een kind.
Hij ruste in vrede.


Op vrijdag 21 mei werd de 22 jaar oude ongehuwde hulphouwer N.J. Stevens uit Hoensbroek in een schraapbakkenpijler op de 546 m. verdieping van Staatsmijn Emma onder vallend gesteente bedolven en vrijwel op slag gedood.
Hij ruste in vrede.


Op maandag 31 mei werd de 22 jaar oude ongehuwde bankwerker P. Doornbos uit Geleen in een fijnkoolbunker op de Staatsmijn Maurits onder afglijdende kolen bedolven en gedood.
Bankwerker Doornbos heeft zich waarschijnlijk in de bunker begeven om zijn banksleutel, die in de bunker gevallen was, weer in zijn bezit te krijgen.
Hij ruste in vrede.


Op woensdag 26 mei werd de 26 jaar oude hulphouwer N. Nicolajev uit Kerkrade op weg naar zijn werkpunt op de 485 m. verdieping van de mijn Willem-Sophia onder vallend gesteente bedolven en op slag gedood.
Hulphouwer Nicolajev was gehuwd en had twee kinderen.
Hij ruste in vrede.


Zaterdag 5 juni geraakte de 47 jaar oude 1ste seingever H. Palm uit Nuth in de laadplaats van Schacht I op de 410 m. verdieping van Staatsmijn Emma tussen de beweegbare laadvloer en een steenwagen bekneld en levensgevaarlijk gewond.
Aan de gevolgen van dit ongeval is hij een uur later in het ziekenhuis te Heerlen overleden.
Seingever Palm was gehuwd en had twee kinderen.
Hij ruste in vrede.


Woensdag 23 juni is de 28 jaar oude handlanger L. Beerendonk uit Hoensbroek op de losvloer van Staatsmijn Emma tussen een steenwipper en een bijlopende mijnwagen bekneld geraakt en op slag gedood.
Handlanger Beerendonk was gehuwd doch had geen kinderen.
Hij ruste in vrede.


Donderdag 12 augustus jl. is de 50 jaar oude houwer H.J. Vincken uit Bocholz in een opbraak op de 300 m. verdieping van de mijn Willem-Sophia naar beneden gevallen en op slag gedood.
Houwer Vincken was gehuwd en had zeven kinderen.
Hij ruste in vrede.


Op maandag 16 augustus jl. geraakte de 30 jaar oude locomotief-machinist W. Janssen uit Nieuwstadt in een grondgalerij op de 318 m. verdieping van Oranje-Nassau Mijn III tussen zijn machine en de wand van de galerij bekneld, aan de gevolgen waarvan hij korte tijd later is overleden.
Locomotief-machinist Janssen was gehuwd en had een kind.
Hij ruste in vrede.


Op maandag 30 augustus jl. zijn de 42 jaar oude houwer F.X. Breuer uit Kerkrade en de 22 jaar oude sleper M.S. Rijk afkomstig uit Venlo en wonende in het Gezellenhuis te Eygelshoven in een pijler boven de 274 m. verdieping van de mijn Laura onder vallend gesteente bedolven en op slag gedood.
Houwer Breuer was gehuwd en had twee kinderen. Sleper Rijk was ongehuwd.
Zij rusten in vrede.


Dinsdag 12 october raakte de 35 jaar oude locomotief-machinist G.W. Dols uit Hoensbroek in de laadplaats van Schacht II op de 325 m. verdieping van Staatsmijn Emma bekneld tussen zijn locomotief en de wand van de laadplaats.
Aan de bekomen verwondingen is hij korte tijd later in de verbandkamer overleden. Locomotief-machinist Dols was gehuwd en had een kind.
Hij ruste in vrede.


Maandag 18 october is de 52 jaar oude meesteropzichter F.H.J. Reul uit Beek, toen hij door een steengalerij van de 660 m. verdieping van Staatsmijn Maurits te voet naar de schacht terugkeerde, door de locomotief van een personentrein aangereden en zeer ernstig gewond.
Aan de gevolgen van dit ongeval is hij korte tijd later overleden.
Meester-opzichter Reul was gehuwd en had een kind.
Hij ruste in vrede.


Vrijdag 29 october is de 34 jaar oude ongehuwde houwer J. Th. Gelissen uit Nuth bij werkzaamheden in een breukpijler op de 546 m. verdieping van Staatsmijn Emma ernstig gewond doordat hij met het hoofd bekneld geraakte tussen het transportmiddel en het dak van de pijler.
Aan dit gevolgen van dit ongeval is houwer Gelissen op 1 november in het ziekenhuis te Heerlen overleden.
Hij ruste in vrede.


Donderdag 4 november jl. is de 28 jaar oude hulpbankwerker K.M.B. Breemen uit Kaalheide bij werkzaamheden in de wasserij van Staatsmijn Wilhelmina van een hoogt van 5 meter naar beneden gevallen en levensgevaarlijk gewond. Aan de gevolgen van dit ongeval is hij zaterdag 6 november in het ziekenhuis te Heerlen overleden.
Hulpbankwerker Breemen was gehuwd en had een kind.
Hij ruste in vrede.

FvdB

dec 2012

terug naar koelpiet
terug naar koelpiet